1. In a computer institute 9 languages can
be taught. The module is of 6 months duration and of the six languages only one
can be taught each month . In addition to that BASIC is always taught and
should be in first month itself

WORD
PERFECT is to be taught in the preceeding week of WORD STAR. FORTRAN can not be
taught until COBAL is taught prior to that BINO, FIFO can never be taught in
single module languages are BASIC, WORD STAR, WORD PERFECT, FORTRAN, COBAL,
BINO, FIFO, LOTUS, C

i)
If word star is in 3rd month , what could be in 6th month.

ii)
If COBAL is in the 2nd month and BINO in 6th month. FORTRAN will be taught in
which month.

2. The values of shares (in Rs).of A, B
and C from January to June are as follows.

Month
A B C

January
30 60 80

February
35 65 85

March
45 75 65

April
40 75 82

May
55 75 85

June
50 75 80

i)
During this period which share has undergone maximum fluctuation?

ii)
In which month it is possible to buy B and C selling A?

iii)
In which month the share values are very low?

iv)
By purchasing one share of A and 4 each of B and C in the beginning of the
period,

when
should these be sold to get maximum profit?

Ans. i). the greatest amount by which the
contract price can change, up or down, during one trading session, as fixed by
exchange rules in the contract specification.

So,
Answer is (C)

ii).
In March, because the value of A is decrease in April, and of B and C are
increase in total.

iii).
January , the month in which the value of A+B+C is least.

Hence
answer is

iv).
value of A,B and C are highest in the month of May. Hence May is the answer.

3. A person has Rs 100/- in his pocket, he
can as 25 pencils or 15 books. He kept 15% of the money for traveling expenses
and purchased 5 pencils. So how many books he can purchase with the remaining
money.

Ans>
cost of 15 books is 100 rupee

so
cost of 3 books is 20 rupee

and
cost of 25 pencils is 100 rupee

so
cost of 1 pencil is 4 rupee

traveling
expenses = 15 % = 15 rupee

cost
of 5 pencils = 5*4 = 20 rupee

remaining
amount = 100 - 35 = 65 rupee

cost
of 9 books is 20*3 = 60 rupee

so
total 9 books can be purchased and 5 rupee will remained.

4. In 1978, a kg of paper was sold at
Rs25/-. If the paper rate increases at 1.5% more than the inflation rate which
is 6.5% a year, then what will be the cost of a kg of paper after 2 years?

(a)
29.12

(b)
29.72

(c)
30.12

(d)
32.65

(e)
none of these

Ans> If the paper rate increases at 1.5% more than
the inflation rate which is 6.5%

This
means paper rate increase is 1.5+6.5 = 8% per year

For
the first year the increase is 8 % or (8/100)x25 = 2

So
the new cost is 25+2 = 27

For
the second year the increase is the same = (8/100)x27 = 2.16

So
the cost = 27+2.16 = 29.16

5. In a company printing work is done by
two machine 5% of the work done by machine A are wasted , and 40% of work done
by machine B are wasted. if the 80% of the total work is done by machine A.
then what is the total percentage of wastage.

Ans>
If total 100 units of job is done, then

80
units on machine A and 20 units of machine B.

wasted
work by A = .05*80 = 4 units

wasted
work by B = .4* 20 = 8 units

total
wasted work = 12 units.

12%

6. Company A taken a truck on rent of
$1280 per month another company B bought the truck in $40000 and send $120 per
month. After 4 years what will be the difference in the amount spent by the
both companies on the TRUCK

Ans>
Difference in amt spent = 1280*48 - ( 40000+120*48)

=>
48*(1280-120)- 40000 = 48*1160-40000

=>
15680 Answer.

7. Rectangular room has width half of its
length. When 6 is decreased from both length and width then its area is
differed by 108 so find the width.

Ans.
Let the length be 2x, Then width will be x

The
area : 2x^2

After
decrease: Length(2x-6) & Width(x-6)

Now,
the area:2x^2-18x+36

Hence,
the eq. is 2x^2-(2x^2+18x+36)=108

Solving,
we get x=8,(width)

8. We have 171 kg rice costing 7 rs/kg.we
have rice at 11 rs/kg and 2 rs/kg .then after mixing 11 rs/kg and 2 rs/kg rice.
What is quantity of 11 rs/kg rice.

Ans. A = 11 rs/kg rice

b
= 2 rs/kg rice

11a=
cost of 11 rs/kg rice

2b=
cost of 2 rs/kg rice

a+b
= 171

11a+
2b = 7 x 171

solving
above equation

a
= 95 & b = 76

9. In a library there are 5 cluster and
each is having 44 books(module). In first weak 75 books are used, in second 95,
in third 95 and in fourth 160 books are used.then tell how much fraction of
books are used.

Ans> Total
modules that can be used every week = 44*5 = 220

Total
modules that can be used in 4 weeks = 4*220 = 880

modules
used in 4 weeks = 75+95+95+160 = 425

fraction
used = 425/880 = 0.483 or 48.3 %

10. Printer A prints 8192 character per min
and printer B prints 13862 character per min four character are equal to one
word. Printer A starts at 7:15 am while Printer B starts at 7:29 am then at
what time both will have same no of words printed.

Ans.
rate * time = words.

Ra
= 8192/4 = 2048 words/minute.

Rb
= 13862/4 = 3465.5 words/minute.

Ra(T+14)
= Rb*T

=>
T = 20.22

Approximately
20 minutes, 14 seconds from 7:29 or 7:49:14 AM.

## 0 comments:

## Post a Comment