Sample Quantitative Aptitude Questions Set for IBM (Part - V)

1 comment

1. A company rented a machine for Rs.700/- a month. Five years later the treasurer calculated that if the company had purchased the machine and paid Rs.100/- monthly maintenance charge, the company would have saved Rs.2000/-. What was the purchase price of the machine? 
Ans. Rs.34000 

2. Two computers each produced 48000 public utility bills in a day. One computer printed bills at the rate of 9600 an hour and the other at the rate of 7800 an hour. When the first computer finished its run, how many bills did the other computer still have to print? 
Ans. 9000 

3. If a salesman s average is a new order every other week, he will break the office record of the year. However, after 28 weeks, he is six orders behindschedule. In what proportion of the remaining weeks does he have to obtain a new order to break the record? 
Ans. 3/4 

4. We have 171 kg rice costing 7 Rs/kg.we have rice at 11 Rs/kg and 2 Rs/kg .then after mixing 11 Rs/kg and 2 Rs/kg rice. What is quantity of 11 Rs/kg rice.
Ans. A = 11 Rs/kg rice
b = 2 Rs/kg rice
11a= cost of 11 Rs/kg rice
2b= cost of 2 Rs/kg rice
a+b = 171
11a+ 2b = 7 x 171
solving above equation
a = 95 & b = 76  

5. On a given day, a bank had 16000 cheques returned by customers. Inspection of the first 800 cheques indicated that 100 of those 800 had errors and were therefore the available immediately for data processing. On this basis, hwo many cheques would be available immediately for data processing on that day? 
Ans. 14000 

6. A company figured it needed 37.8 sq.feet of carpot for its reception room. To allow for waste, it decided to order 20% more material than needed. Fractional parts of sq.feet cannot be ordered. At Rs.9/- a sq.feet, how much would the carpet cost? 
a. Rs.324 
b) Rs.405 
c) Rs.410 
d) Rs.414 
e) Rs.685 

7. In a library there are 5 cluster and each is having 44 books(module). In first weak 75 books are used, in second 95, in third 95 and in fourth 160 books are used.then tell how much fraction of books are used.
Ans. In a library there are 5 cluster and each is having 44 books(module). In first weak 7Total modules that can be used every week = 44*5 = 220
Total modules that can be used in 4 weeks = 4*220 = 880
Modules used in 4 weeks = 75+95+95+160 = 425
Fraction used = 425/880 = 0.483 or 48.3 %

8. A tape manufacturer reduces the price of his heavy duty tape from Rs.30/- to Rs.28/- a reel and the price of a regular tape from Rs.24/- to Rs.23/- a reel. A computing centre normally spends Rs.1440/- a month for tapes and 3/4 of this is for heavy duty tapes. How much will they save a month under the new prices? 
Ans. Rs.87 

9. In a team of 12 persons, 1/3 are women and 2/3 are men. To obtain a team with 20% women how many men should be hired? 
Ans. 8 

10. The dimensions of a certain machine are 48" X 30" X 52". If the size of the machine is increased proportionately until the sum of its dimensions equals 156",what will be the increase in the shortest side?  
Ans. 6" 

11. In a certain company, 20% of the men and 40% of the women attended the annual company picnic. If 35% of all the employees are man, what  percent of all the employees went to the picnic? 
Ans. 33% 

12. A computer shop consists 3 brand’s laptop .Laptop of brand A is sold 3/16, B is sold 1/16 and c is sold ¾ then what fraction is sold by the shop in all.
Ans. A+B+C = 3/16 + 1/16 + 3/4 = 3/16 + 1/16 + 12/16 = 16/16.
A+B+C = 1
A,B, and C make up 100% of the laptops.

13. It cost a college Rs.0.70 a copy to produce a Program for the homecoming football game. If Rs.15,000/- was received for advertisements in the program, how many copies at Rs.0.50 a copy must be sold to make a profit of Rs.8000/- ? 
Ans. 35000  

14. The rate of color toner increases $33 to $35 and rate of black&white toner increases $28 to $29. If company spends $1540 in which 3/5 is color toner then how much is total expenditure increases after the cost hike.
Ans. Total spend amount = $1540
3/5 is color-toner = 3/5 * 1540 = $924.
Number of color toner = 924/33 = 28.
Number of black and white toner = 22.
Total expenditure after hike= 28*35 + 22*29 = $1618.
Increase in total expenditure = 1618-1540 = $78.

15. If a company produces 15 different model of tv sets of 2 inchs screen and 4 different model of 4 inches screen size. Then how many model should vendor has for all the model so that all models will displayed in the showroom.
Ans. 15+4=19.

1 comments:

Post a Comment