IBM Sample Quantitative Aptitude Questions Set


1. Speed of boat in still water is 10kmph..if it travels 24km downstream,16km upstream in the same amount of time,what is the speed of the stream?
(a)3kmph
(b)3.5kmph
(c)2kmph
(d)4kmph

2. A cube of 3 units is painted on all sides. If this cube is divided into cubes of 1 unit,how many cube have none of their faces painted?
(a)4
(b)2
(c)1
(d)0
(e)none of these

3. If a person sells a product for rs141/- he suffers a loss of 6%.if he has to have a profit of 10%, at what price should he sell it?
(a) Rs. 200
(b)rs.175
(c) Rs. 155
(d)rs.165
Ans. Rs.165

4. A ball falls from a height of 8ft ,bounces back to half the distance & continues till it comes to rest. What is the total distance traveled by the ball?
(a)24ft
(b)16
(c)infinite
(d)cannot be determined
Ans:(a)

5. Which of the following is the sum of 3 consecutive prime nos?
(a)49
(b)59
(c)both a &b
(d)29
Ans: (c)

6. If the area of a square has increased by 69%,by what % has its side increased?

7. In a class the average age is 16yrs.if the teacher who is 40 yrs of age is also included ,the average becomes 17yrs,how many students were there?

8. If 3 houses are to be painted,mr A can paint a house in 6 days(nos are not same)...mr B can do the same in 8 days...& mr.C in 12 days.if mr A does the work for 8 days & leaves for vacation, & mr B continues the work for the next 6 days, for how many days should mr.C work?
Ans:11 days

9. 4 thieves rob a bakery of the breadone after the other. each thief takes half of what is present ,& half a bread...if at the end 3 bread remains,what is the no of bread that was present initiallly?
Ans:63

10. If the 1rst day of 1999 is a sunday,what is the last day?
(a) Sunday
(b) Monday
(c) Saturday
(d) Cannot be determined.

11. If A driver drives a car four times a lap 10,20 30,60 kmph what is his average speed.
Ans: 20kmph

In a group there are two kinds of people type A & type B.type A people answer for any question as YES & that of type B as NO.if they can not answer to these question then they remain silent. the mayor asks question to them as follows........
12. If he asks a person are u type A
a.YES b.NO c. Silent d.Can not be determined
13. He asks two persons X &Ysimultaneously whether u of same type
a. YES b. NO c.YES or NO d. Silent e. can not be determined
14. Pointing to a person X he asks Y what is his type
a. YES b. No c. Silent d can not be determined
15. Pointing to a person X he asks Y if I ask him whether r u type A ,will he answer YES.Y says
NO .what type
of B is
a. YES b. NO . c. Silent d. can not be determined

16. Six squares of same dimension are kept side by side to make a rectangle with a perimeter of 182 cm. what is the perimeter of each square.
Ans: 52.

17. One student takes 20 mins to reach school if he goes at a speed of 15kmph .At what speed should he go to reach in 15 mins ( nos are not same)
Ans: 16 kmph

18. How many rational numbers are there between 0 & 5
Ans: infinite

19. A certain number of bullets were shared by 3 people equally.Each of them fired 4 bullets and the sum of the remaining bullets was equal to the initial share each had got.what was the initial number of bullets?
Ans:18..( 18/3=6;
6-4=2,6-4=2,6-4=2;
2+2+2=6=ans)

0 comments:

Post a Comment

 
Share
Buffer
Get this